10 nov. 2011

MI KA EL

La inceput, toti ingerii au fost facuti de Dumnezeu buni, stralucind de frumuseti de intelepciune si de tot felul de daruri. Dar Stapanul Cerului si al pamantului i-a supus unei incercari prin care ingerii cu voie libera, sa-si dovedeasca ascultarea, bunatatea si intelepciunea.
Incercarea aceasta s-a petrecut inainte de facerea lumii (acesteia fizice). Si in aceasta incercare o parte din ingeri in frunte cu cel mai inalt dintre Arhangheli, cel mai luminat, intelept si frumos, Arhanghelul Lucifer (care inseamna lumina, aducator de lumina, steaua zilei, steaua diminetii) s-au razvratit impotriva Ziditorului lor, zicand preainaltul Arhanghel Lucifer: "Pune-voi scaunul meu deasupra norilor  si voi fi asemenea cu Cel Preainalt". Si ametit de mandrie, lipsit de judecata si dreapta socoteala in egoismul ce s-a nascut atunci in el si in pofta cugetului sau nu a mai vrut sa asculte de Dumnezeu.
     Despre caderea lui Lucifer, Scriptura ne vorbeste asa: "Si s-a facut razboi in cer: Mihail si ingerii lui au pornit razboi cu balaurul. Si se razboia si balaurul si ingerii lui si n-a izbutit el, nici nu s-a mai gasit pentru ei loc in cer. Si a fost aruncat balaurul cel mare, sarpele cel de demult, care se cheama satana, diavolul cel ce inseala pe toata lumea (n. inclusiv pe ingerii sai), pe pamant si ingerii lui au fost aruncati cu el" (Apocalipsa, 12, 7-9).
     Si asa a cazut Marele Luminator al cerului, Intaiul intre Arhangheli si intre cetele ingeresti Lucifer din cinstea in care a fost pus precum graieste Domnul: "Am vazut pe satana ca un fulger cazand din cer" (Luca, 10, 18). Si asemenea cu el si ceata de ingeri ce era sub dansul, inaltandu-se, a cazut - si demonii luptatori impotriva mantuirii noastre s-au facut.
     Ce s-ar fi intamplat daca la un loc cu acest preafrumos Arhanghel, Lucifer s-ar fi razvratit si Arhanghelul Mihail, sau Gabriil, Rafail sau toti ceilalti. Sau doar din ascultare catre el, caci era mai mare intre arhangheli, sa-i asculte dorinta si sa se faca de-o potriva cu dansul. Probabil ar fi picat toti arhanghelii (caci erau liberi sa o faca, nimeni si nimic nu-i oprea) si impreuna cu ei, toate miile de legiuni de ingeri. Ar fi picat tot cerul.
     Dar Arhanghelul Mihail (MI KA EL), de-a pururi laudatul, avand cugetul curat (si nu infumurat ca celalalt), pazind ca o sluga credincioasa credinta catre Stapanul sau, s-a aratat atunci adevarata capetenie peste cetele celor fara de trupuri, caci de nu ar fi intervenit el, cum spuneam anterior, ar fi cazut probabil toti ingerii. Dar vazand  cum a cazut vicleanul Lucifer, a laudat cu glas pe Domnul tuturor si a zis: "Sa luam aminte, noi, care suntem fapturi, ce a patimit fratele nostru Lucifer, cel care era cu noi: cel ce era lumina, acum intuneric s-a facut. Ca cine este ca Dumnezeu? Mi-ca-El? Ca, numele de Mihail asta insemneaza: Cine este ca Dumnezeu".
     De aceea Satana (diavolul) ce nu mai este demn de numele de Lucifer (luminator) il uraste de moarte pe acest Arhanghel ce "i-a luat" locul si asemenea ba chiar mai mult ne uraste pe noi, oamenii, fiinte mai presus de ingeri, alcatuite si cu trup si cu libera cugetare, creatia cea mai de frunte a Treimii, incununarea acestui univers fizic (material) cat si a cerului, caci Treimea a zis: "Sa facem OM dupa chipul si asemanarea noastra". Ingerii nu au primit aceasta cinste inalta pe care noi o avem. Dar oa avem oare? Ne dam seama? "Caci omul fiind pus in cinste nu a inteles si s-a coborat in rand cu dobitoacele". Asa as spune si eu despre acest frumos arhanghel... caci arhanghelul fiind pus in cinste nu a inteles si s-a coborat din inaltul cerului de la lumina devenind intuneric in golul si nimicul de jos.
     Candva auziem o replica: "Dar nu se roaga nimeni pentru diavol? Sa fie poate si el iertat, izbavit." Oarecum are legatura cu oamenii rai care seamana adesea diavolului, ba uneori il si intrec. Doar ca oamenii de multe ori fac si din nestiinta ori din nejudecata. Da unii se intorc, regreta, le pare rau; ba unii si in timp ce fac un rau il fac cu regret. Dar nu este si cazul diavolului. El nu regreta nimic. El uraste Creatorul acestei lumi si al existentei noastre (ce absurd, isi uraste propriul sau Creator ce l-a lasat liber si l-a pus in cinste - initial). Pe om nu mai spun cat de mult il uraste, pentru ca noi avem scapare, pe cand el nu.
     De ce nu dispare diavolul ? de ce e lasat liber? Se teme Dumnezeu de el? Nicidecum. Diavolul este un tolerat, care, intr-o oarecare masura este si o unealta folositoare omului, caci il cerne. Nu e nevoie de diavol ca omul sa fie rau. Unii sunt mai rai decat diavolul si chiar si acesta fuge de ei inspaimantat ca exemplu dau pilda urmatoare:
     Umbland o baba se intalneste cu diavolul care era foarte amarat si plangea. Il intreaba baba ce are iar acesta ii raspunde: - Sunt doi cersetori orbi pe treptele acelei biserici si oricat am incercat sa-i invrajbesc, ani la randul nu am reusit nimic. La care baba ii zice, - Lasa ca ti-i invrajbesc eu. Diavolul foarte uimit o intreba ce vrea ca rasplata, la care baba ii cere o pereche de cizme. Se duce baba la ei si plangandu-le de mila le zice - Vai sarmanii de voi, eu amarata nu am decat un banut de aur, dar vi-l dau cu draga inima. Si facandu-se ca-l da cand unuia, cand celuilalt, asa sa le para lor ca le-a dat banul pleca. Pe urma cei doi incepura. - Vai, un ban de aur, niciodata nu am primit atat de mult. Ia dami-l si mie frate sa-l incerc putin cu dinti si sa-l simt in mana. - Pai mie nu mi-a dat nimic, tie ti l-a dat. - Ba nu, tie ti l-a dat. SI au inceput sa se certe si sa se ia la bataie si vorba ceea unde da orbu... SI vazand diavolul una ca aceasta ii arunca babei cizmele neindraznind a se apropia de ea si-i spune: - Du-te de la mine babo caci daca lor le-ai facut una ca asta mie nu stiu ce mi-ai putea face.
     Omul este ca si acei ingeri liber. Sa fie bun sau rau. Nu are nevoie de diavol ca sa se indrepte catre rau. Diavolul totusi este o povara, dar una buna, este sita care cerne oamenii adevarati de cei falsi. Caci aurul se defineste si straluceste trecand prin foc. Asa si omul se releva.

Sa Stam Bine, Sa Stam cu Frica, Sa Luam Aminte.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu